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Dear Mr. Huron:

This letter is in response to your February 21, 2017, e-mail requesting clarification of the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the security plan
requirements prescribed in Part 172, Subpart I.

We have paraphrased and answered your questions as follows:

Ql.

Al.

You ask if a company is required to develop and adhere to a transportation security plan
for hazardous materials if the employees only unload large bulk quantities of a Class 3
(flammable liquid), Packing Group (PG) II material while the carrier is present. You
further specify that the company does not offer for transport or act as carrier of this
hazardous material in quantities that would require a security plan.

The answer to your question is yes. If the Class 3, PG II material is unloaded from a bulk
package in the presence of the carrier, then the requirement to develop and implement a
transportation security plan under § 172.800 would apply. If the private carrier has left
the consignee’s unloading area or the common or contract carrier has departed the
consignee’s property, then the requirement to develop and implement this same
transportation security plan would not apply. The requirement to develop and implement
a security plan applies to persons who offer for transportation or transport the hazardous
materials specified in § 172.800 of the HMR. Section 171.8 defines
“transportation/transport” as the movement of property and loading, unloading, or storage
incidental to that movement. However, pursuant to § 171.1(d)(2), hazardous materials
that are unloaded from a transport vehicle or bulk packaging following delivery of a
shipment by the carrier to the consignee are not considered to be in transportation in
commerce and are not subject to the requirements of the HMR, if: 1) they are unloaded
by the consignee’s own employees following the departure of the carrier’s personnel, or
2) in the event a private carrier is used, that carrier has departed the unloading area.




Q2.  You ask if'the Department of Transportation requires a company that only unloads
hazardous materials in the quantities listed and defined in § 172.800(b) to have a security

plan.

A2.  The answer to your question is yes. Persons that perform the pre-transportation or
transportation functions defined in § 171.1(b) or (c) are subject to § 172.800(b).

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance.

Sincerely,

T. Glenn Foster
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch

Standards and Rulemaking Division



