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Dear Mr. Cellucci: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590 

The Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration is clarifying this previously issued 
letter of interpretation based on further review. In your November 14, 2007, letter, you had 
requested clarification of the Hazardous Material Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) 
pertaining to the classification of explosives. Specifically, you requested clarification on when 
an approval is needed for a waste stream containing a small amount of a Class 1 (explosive) 
material. You also asked if there is a threshold upon which an assumption may be made by the 
shipper that the material meets the definition of another hazard class or does not meet the 
definition of a hazardous material. 

Your letter provided two scenarios. In the first, a customer manufactures 
Trinitrotrimethylenetriamine (RDX) by incorporating the material into a solution of isopropanol 
and water in order to regulate the particle size. The explosive material is then removed from the 
isopropanol/water/RDX solution in a rotary evaporation procedure. The resultant waste material 
consists of a solution that contains 4.5% water, 93.7% isopropanol, 1.73% bis(2ethylhexyl) 
adipate (a non- DOT regulated plasticizer), .07% RDX and a non-detectable amount of 
cyclotetramethylenetetramine (HMX). In the second, a remediation project is conducted in 
which contaminated soils that contain trace amounts of RDX and/or HMX are excavated for 
disposal at a licensed waste management .facility. 

A "new explosive" is an explosive produced by a person who has not previously produced that 
explosive, or has previously produced that explosive but has made a change in the formulation, 
design, or process so as to alter any of the properties of the explosive. The term "formulation" as 
used in the definition of a "new explosive" applies to the entire mixture and not just the 
explosive components. An explosive is considered "not a new explosive" if an agency listed in 
paragraph (b) of§ 173.56 (e.g., Explosive Test Lab) has determined and confirmed in writing to 
the Associate Administrator that there are no significant differences in hazard characteristics 
from the explosive previously approved (see § 173.56(a)). 



All new compositions containing any amount of explosive material must be classed and 
approved by DOT, including compositions of diluted (desensitized) explosives or explosives 
combined or contaminated with other materials. In our original response of April 8, 2009, we 
stated that an approved explosive that has been mixed with non-explosive or non-hazardous 
materials may be considered a "new explosive" if the change in formulation increases its 
sensitivity toward initiation or energetic content. Following review, we wanted to clarify that 
determination of a "new explosive" is not limited to an increase in sensitivity nor limited to a 
change in formulation only, but rather any change in formulation, design, or process must be 
examined to determine whether the change altered any of the properties of the explosive. 
[Emphasis added]. This examination must be carried out by an agency listed in and in 
accordance with § 173 .56(b) ( e.g., Explosive Test Lab). The agency may either determine that 
the new formulation does not have significant differences in hazard characteristics and is 
therefore "not a new explosive" in accordance with§ 173.56(a)(2) when compared to the 
previously approved formulation, or they may make a class recommendation as a "new 
explosive." 

Our original response of April 8, 2009, also stated that an approved explosive that is to be . 
discarded as a waste because it is off-spec would be a "new explosive" if the change in 
formulation that causes the material to be off-spec would increase the sensitivity toward 
initiation or energetic content of the explosive. Although this is accurate, we want to reiterate 
that all changes must be examined to determine whether the properties have been altered (see 
above for additional explanation regarding determination of "not a new explosive" or "new 
explosive") and that this may not be self-determined but must be determined in accordance with 
§ 173.56(b). Further, and as detailed in our original response of April 8, 2009, if the explosives 
are mixed with filters, rags, dirt, or other material to be transported as waste, the waste is a "new 
explosive" and must be approved in accordance with§ 173.56(b). 

Lastly, in accordance with§ 173.56(i), if experience or other data indicate that the hazard of a 
material or a device containing an explosive composition is greater or less than indicated 
according to the definition and criteria specified in§§ 173.50, 173.56 and 173.58, the Associate 
Administrator may specify a classification or except the material or device from the requirements 
of the HMR. 

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

/4- C. 
Shane C. Kelley 
Director, 
Standards and Rulemaking Division 
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Via Electronic Mail 

November 14, 2007 

U.S. Department of Transportation 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
Special Permits and Approvals 
East Building, 2nd Floor 
1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590 

RE: Request for Clarification - New Explosive Determination 

Dear Sir or Madam: 

Clean Harbors Environmental Services, Inc. provides a wide range of environmental services to 
our customer base in North America. We provide transportation and disposal capabilities for a 
wide range of hazardous, solid and special wastes through an internal network of fully licensed 
waste management facilities. In addition, we are a licensed hazardous waste transporter in the 
United States and Canada. 

In the course of providing safe, compliant and economical solutions to our customer base, we 
have encountered situations where a known explosive compound is a component of a waste 
stream that a shipper is attempting to dispose of at a licensed waste management facility. Below, 
I have outlined two (2) separate examples of current projects where the regulations and letters of 
interpretations found on the DOT's website appear to indicate that the material in question would 
need to be approved in compliance with 49 CFR 173.56 "New Explosives - definitions and 
procedures for classifications and approval". The purpose of this letter is to obtain clarification 
from your organization as to the requirement to follow these procedures as our customers do not 
agree that the DOT intended to regulate and/or approve individual waste shipments. 

EXAMPLE 1 

A customer manufactures Trinitrotrimethylenetriamine (RDX) by incorporating his material into 
a solution of isopropanol and water in order to regulate the particle size. The explosive material 
is then removed from the isopropanol/water/RDX solution via a rotary evaporation procedure. 
The resultant waste material then consists of a solution that contains 4.5 % water, 93. 7% 
isopropanol, 1. 73 % 
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bis(2ethylhexyl) adipate (a non DOT regulated plasticizer), .07% RDX and a non detectable 
amount of cyclotetramethylenetetramine (HMX). 

In this example, would the DOT consider this to be a new formulation requiring testing to either 
determine that a new explosive exists and needs to be classed and approved for shipment or that 
it is not an explosive and can be classified and shipped as a Class 3 flammable liquid for 
disposal? 

EXAMPLE 2 

A remediation project is conducted in which contaminated soils are excavated that contain trace 
amounts of RDX and/or HMX. This soil is destined for disposal at a licensed waste management 
facility. Would an approval process need to be initiated for this waste stream as a new explosive 
because it is no longer in the same state as when it was manufactured? Is there a threshold at 
which an assumption could be made whereby the material could be re classed as either a non 
regulated material or an alternate hazard class? 

In summary, I am requesting clarification when compliance with 49 CFR 173.56 is mandatory 
and when a waste material would not need to be subject to this process. I have included a copy 
of the letter of interpretation that I review from the DOT whose applicability is being challenged 
by several of our customers. 

You attention and consideration with this request is very much appreciated. If additional 
information is required please contact me at (781) 792-5760. 

Sincerely, 

Anthony P. Cellucci 
Director, Transportation Compliance 

Cc: File 



U.S. Department of Transportation 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

APR -8 ~09 

Mr. Anthony P. Cellucci 
Director, Transportation Compliance 
Clean Harbors Environmental Services, Inc. 
42 Longwater Drive 
Norwell, MA 02061-9149 

Ref. No.: 09-0013 

Dear Mr. Cellucci: 

1200 New Jersey Ave, S.E. 

Washington, D.C. 20590 

This responds to your electronic mail requesting clarification of the Hazardous Material 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) pertaining to the classification of explosives. 
Specifically, you request clarification on when an approval is needed for a waste stream 
containing a small amount of a Class 1 (explosive) material. You also ask if there is a 
threshold upon which an assumption may be made by the shipper that the material meets the 
definition of another hazard class or does not meet the definition of a hazardous material. 

Your email provides two scenarios. In the first, a customer manufactures 
Trinitrotrimethylenetriamine (RDX) by incorporating the material into a solution of 
isopropanol and water in order to regulate the particle size. The explosive material is then 
removed from the isopropanol/water/RDX solution in a rotary evaporation procedure. The 
resultant waste material consists of a solution that contains 4.5% water, 93. 7% isopropanol, 
1. 73% bis(2ethylhexyl) adipate (a non- DOT regulated plasticizer), .07% RDX and a non­
detectable amount of cyclotetramethylenetetramine (HMX). In the second, a remediation 
project is conducted in which contaminated soils that contain trace amounts of RDX and/or 
HMX are excavated for disposal at a licensed waste management facility. 

A new explosive is an explosive produced by a person who has not previously produced that 
explosive, or has previously produced that explosive but has made a change in the 
formulation, design, or process so as to alter any of the properties of the explosive. The term 
"formulation" as used in the definition of a new explosive applies to the entire mixture and 
not just the explosive components. An explosive is not considered a "new explosive" if an 
agency listed in paragraph (b) of §173.56 has detennined and confirmed in writing to the 
Associate Administrator that there are no significant differences in hazard characteristics 
from the explosive previously approved (see l 73.56(a)). 

All new compositions containing any amount of explosive material must be classed and 
approved by DOT, including compositions of diluted ( desensitized) explosives or explosives 



combined or contaminated with other materials. An approved explosive that has been mixed 
with non-explosive or non-hazardous materials may be considered a new explosive if the 
change in formulation increases its sensitivity toward initiation or energetic content. An 
approved explosive that is to be discarded as a waste because it is off-spec would be a new 
explosive if the change in formulation that causes the material to be off-spec would increase 
the sensitivity toward initiation or energetic content of the explosive. Therefore, if the 
explosive properties of an approved explosive are increased after being mixed with filters, 
rags, dirt, or other material, then the explosive produced is a new explosive and must be 
approved in accordance with § 173 .56(b ). 

In accordance with § l 73.56(i), if experience or other data indicate that the hazard of a 
material or a device containing an explosive composition is greater or less than indicated 
according to the definition and criteria specified in §§173.50, 173.56 and 173.58, the 
Associate Administrator may specify a classification or except the material or device from 
the requirements of the HMR. 

I hope this information is helpful. If we can be of further assistance, please contact us. 



APR -s 2009 

Mr. Anthony P. Cellucci 
Director, Transportation Complianc.e 
Clean Harbors Environmental Sen ices, Inc. 
42 Longwater Drive 
Norwell, MA 02061-9149 

Ref. No.: 09-0013 

Dear Mr. Cellucci: 

This responds to your electronic mail requesting clarification of the Hazardous Material 
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) pertaining to the classification of explosives. 
Specifically, you request clarification on when an approval is needed for a waste stream 
containing a small amount of a Class 1 (explosive) material. You also ask if there is a 
threshold upon which an assumption may be made by the shipper that the material meets the 
definition of another hazard class or does not meet the definition of a hazardous material. 

Your email provides two scenarios. In the first, a customer manufactures 
Trinitrotrimethylenetriamine (RDX) by incorporating the material into a solution of 
isopropanol and water in order to regulate the particle size. The explosive material is then 
removed from the isopropanol/water/RDX solution in a rotary evaporation procedure. The 
resultant waste material consists of a solution that contains 4.5% water, 93. 7% isopropanol, 
1.73% bis(2ethylhexyl) adipate (a non- DOT regulated plasticizer), .07% RDX and a non­
detectable amount of cyclotetramethylenetetramine (HMX). In the second, a remediation 
project is conducted in which contaminated soils that contain trace amounts of RDX and/or 
HMX are excavated for disposal at a licensed waste management facility. 

A new explosive is an explosive produced by a person who has not previously produced that 
explosive, or has previously produced that explosive but has m1;1.de a change in the 
formulation, design, or process so as to alter any of the properties of the explosive. The term 
"formulation" as used in the definition of a new explosive applies to the entire mixture and 
not just the explosive components. An explosive is not considered a "new explosive" if an 
agency listed in paragraph (b) of§ 173.56 has determined and confirmed in writing to the 
Associate Administrator that there are no significant differences in hazard characteristics 
from the explosive previously approved (see 173.56(a)). 

All new compositions containing any amount of explosive material must be classed and 
approved by DOT, including compositions of diluted (desensitized) explosives or explosives 
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combined or contaminated with other materials. An approved explosive that has been mixed 
with non-explosive or non-hazardous materials may be considered a new explosive if the 
change in formulation increases its sensitivity toward initiation or energetic content. An 
approved explosive that is to be discarded as a waste because it is off-spec would be a new 
explosive if the change in formulation that causes the material to be off-spec would increase 
the sensitivity toward initiation or energetic content of the explosive. Therefore, if the 
explosive properties of an approved explosive are increased after being mixed with filters, 
rags, dirt, or other material, then the explosive produced is a new explosive and must be 
approved in accordance with § 173 .56(b ). 

In accordance with § 173 .56(i), if experience or other data indicate that the hazard of a 
material or a device containing an explosive composition is greater or less than indicated 
according to the definition and criteria specified in §§ 173.50, 173.56 and 173.58, the 
Associate Administrator may specify a classification or except the material or device from 
the requirements of the HMR. 

I hope this information is helpful. If we can be of further assistance, please contact us. 

Sincerely, 

Charles E. Betts 
Chief, Standards Development 
Office of Hazardous Materials Standards 


