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' Dear Ms. Van Duyne:

This letter is in response to your December 6, 2018, email and subsequent phone conversation
requesting clarification of the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180)
appllcable to residue of molten sulfur on tank cars during transloading. You describe a scenario
in which your company, Canal Terminology Company (CTC), performs the following activities
during transloading operations:

e Sets up tank caré to receive molten sulfur;
~® Secures the tank cars for shipment after being filled with molten sulfur;
. Serves as the shipper of record on shipping papers.

You state that an outside carrier conducts the physical transfer of the molten sulfur from the
cargo tanks to the tank cars. You ask whether CTC would be cited for a violation if there is
excessive amount of molten sulfur on the exterior of the tank car. As clarified in our phone
‘conversation, you indicate that the residue of molten sulfur is from either: (1) a previous
shlpment (i-e., residue is found on an empty tank car prior to transloading); or (2) after the tank
car is filled by the outside carrier.

In accordance with § 171.2(e), no person may offer or accept a hazardous material for
transportation in commerce unless the hazardous material shipment properly complies with the
HMR. Section 173.24(b)(4) states that there will be no hazardous material residue adhering to
the outside of the package during transport and § 174.57 specifies that all hazardous materials
leaked from a rail car must be carefully removed. Therefore, no package should be offered or

- accepted for transportation unless it conforms to the HMR, which includes ensuring there is no
residue outside of the tank car. Regardless of the state of the tank cars from a previous shipment
or another entity performing the transloadmg, since your company is actmg as a shipper and
carrier (by accepting a transload), you have the responsibility for ensuring the hazardous material
is in a condition for shipment as required or authorized by the HMR.




However, as noted in your request, on March 11, 2013, PHMSA published a final rule titled
“Hazardous Materials; Miscellaneous Amendments (RRR)” [HM-218G; 78 FR 15303] that -
addressed a petition for rulemaking (P-1581), which: (1) added The Sulphur Institute’s (TSI)
“Motlten Sulphur Rail Tank Car Guidance” document to Table 1 of § 171.7 as a material not
incorporated by reference; and (2) created a new special provision R1 (see § 172.102) to
reference offerors of tank cars containing sulfur, molten, or residue of sulfur, molten to TSI’s
document to identify tank cars that may pose a risk in transportation due to the accumulation of
formed, solid sulfur on the outside of the tank. In the HM-218G final rule, PHMSA specifies
that although §§ 173.24(b)(4) and 174.57 indicate that no residue is permitted on the outside of
the tank car, “minimal levels of sulfur residue on the outside of a rail tank car pose minimal
transportation risk due to physical state, chemical properties, and amount” and that there are
dlfﬁcultles in removing dried sulfur residue from thc tank car while in transportatlon

Regardlng enforcement actions, in gencral, whenever a hazardous material has not been offered
or transported in compliance with the HMR, the Department of Transportation will attempt to -
identify and bring an enforcement proceeding against the person who offered the noncomplying
shipment into transportation. See the enclosed formal interpretation of regulations regarding
carrier responsibility when acceptmg hazmat for transportation in commerce (June 4, 1998;

63 FR 30411).

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance.

Sincerely,

Chief, Standards Development
Standards and Rulemaking Division



