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; Mr. Ethan R. Ware

Williams Mullen

1230 Main Street

Suite 330

Columbia, South Carolina 29201

Dear Mr. Ware:

Thank you for your letter of June 21, 2022, to the U.S. Environmental Protection Agency (EPA),
requesting a Resource Conservation and Recovery Act (RCRA) interpretation of the wastewater
treatment unit (WWTU) exemption’s applicability to a unit storing hazardous wastewater prior to
shipment off-site to a publicly owned treatment works (POTW).

You describe a facility that treats wastewater in an on-site wastewater treatment system, and then
discharges that treated wastewater to a POTW. In addition, because of a unique facility configuration, a
portion of the treated wastewater is temporarily stored in a tank (Tank One) prior to being trucked off-
site to the POTW, pursuant to what you describe as a pump and haul permit issued under the Clean
Water Act (CWA). You specifically ask whether Tank One is eligible for the WWTU exemption.

Under 40 CFR §§264.1(g)(7), 265.1(c)(10), and 270.1(c)(2), WWTUs are exempt from certain RCRA
tank and permitting requirements when they meet the criteria in the definition of a WWTU at 40 CFR
260.10. According to that definition, a WWTU is a device that:

1) Is part of a wastewater treatment facility that is subject to regulation under either section 402
or 307(b) of the Clean Water Act; and

2) Receives and treats or stores an influent wastewater that is a hazardous waste as defined in
§261.3 of this chapter, or that generates and accumulates a wastewater treatment sludge that
is a hazardous waste as defined in §261.3 of this chapter, or treats or stores a wastewater

- treatment sludge which is a hazardous waste as defined in §261.3 of this Chapter; and

3) Meets the definition of tank or tank system in §260.10 of this chapter.

An additional consideration in determining eligibility for the exemption is discussed in the preamble to
the September 2, 1988, Federal Register notice. EPA states, at 53 IR 34080:

“However, any tank system that is employed in managing wastewater at a facility prior fo its off-
site transfer to another location, whether or not the off-site location is an NPDES permitted
wastewater treatment facility (or one that discharges to a POTW), is not covered by this
exempltion.

EPA intends that this exemption apply to any tank system that manages hazardous wastewater
and is dedicated for use with an on-site wastewater treatment facility. However, if a tank system,
in addition to being used in conjunction with an on-site wastewater treatment facility, is used on




a routine or occasional basis to store or treat a hazardous wastewater prior to shipment off-site
Jor treatment, storage, or disposal, it is not covered by this exemption. Unless the tank system
otherwise qualifies for some other exemption, it would be subject to the revised standards for
hazardous waste tank systems.”

Because wastewater is trucked off-site from Tank One, we find the tank is not eligible for the WWTU
exemption. The underpinnings of the exemption, stemming from 1980, rely on discharges being subject
to sections 402 or 307b of the Clean Water Act. Section 402 relates to direct discharges to bodies of
water, and 307b relates to pre-treated discharges to POTWs via pipeline. The Agency provides
discussion of this requirement in 53 FR 34080 (September 2, 1988) which states that:

". .. the wastewater treatment unit exemption is intended to cover only tank systems that are part
of a wastewater treatment facility that (1) produces a treated wastewater effluent which is
discharged into surface waters or into a POTW sewer system and therefore is subject to the
NPDES or pretreatment requirements of the Clean Water Act, or (2) produces no treated
wastewater effluent as a direct result of such requirements."

(Emphasis added.)

Similar language appears in 45 FR 76078 (November 17, 1980).

Your letter also presents a discussion of EPA policies regarding the WWTU exemption, addressing
conveyance of wastewater on-site, shipment of waste off-site, and examples where adjacent facilities
share access to POTWs,

Your discussion of conveyance cites RO 13112 where we state that “... no distinction will be made
whether wastewater is piped, trucked or otherwise conveyed ....” However, the context of that language
is “... within the on-site boundaries of the facility generating the wastewater,” and does not refer to
conveyance of wastewater between facilities. That same context is presented in rule preamble at 53 FR
34080.

Regarding off-site shipments, you state that “EPA has recognized prohibiting all off-site shipment of
hazardous wastewater from WWTUs in all cases makes the Off-site Limitation unworkable,” citing RO
13226. However, that document discusses the removal and off-site shipment of sludges and tank
bottoms from a tank as a common practice in wastewater treatment operations. That document then
concludes by stating that “The intent of the September 2, 1988 notice was to clarify that the exemption
does not apply to those tanks that are used to store or treat a hazardous waste/wastewater prior to
shipment (either on a part-time or full-time basis) to oft-site facilities rather than manage it in an on-site
wastewater treatment facility.”

Regarding facilities sharing access to a POTW, you noted that EPA applied the WWTU exemption to a
facility that discharged to another facility prior to discharge to a POTW (RO 11519). The wastewater
conveyance in the scenarios presented appear to be via pipeline, not transport vehicle, and thus not
applicable to the scenario you describe in your letter.

While we find Tank One is not eligible for the WWTU exemption, the unit may be exempt from
permitting as a generator accumulation unit, subject to the requirements of §262.17.

Please note that this letter discusses the federal RCRA hazardous waste regulations as they pertain to the
WWTU exemption. Since a state authorized to administer and enforce the RCRA program may be more
stringent than the federal program, we recommend also consulting with the authorized state regulatory




authority about their provisions regarding the WWTU exemption. If you have specific questions for
South Carolina, I recommend you reach out to Shawn Clarke, (803) 898-4157 or
clarkesm@dhec.sc.gov. If you have questions for EPA, please contact Jeff Gaines of my staff at (202)
566-0332 or gaines.jetf@epa.gov.

Sincerely,
Digitally signed by
. CAROLYN HOSKINSON
Closbigon 555025
Carolyn Hoskinson, Director
Office of Resource Conservation and Recovery

cc: Meredith Anderson, EPA Region 4
Shawn M. Clarke, P.E., SCDHEC
Crystal D. Rippy, SCDHEC
Joe Bowers, P.G., SCDHEC




WILLIAMS MULLEN
Ethan R. Ware

Direct Dial: 803.567.4610
eware@williamsmullen.com

June 21, 2022

VIA U.S. Mail

Carolyn Hoskinson, Director

Office of Resource Conservation and Recovery
Office of Land and Emergency Management
United States Environmental Protection Agency
1200 Pennsylvania Avenue, Northwest

Mail Code 5301P

Washington, D.C. 20460

Re: Request for Interpretive Guidance on Applicability of Wastewater
Treatment Unit Exemption

Dear Ms. Hoskinson:

We represent manufacturers subject to the Resource Conservation and Recovery
. Act (RCRA), 42 USC 6901 to 6992k. Because of confusion presented by Office of Solid
Waste Emergency Response (OSWER) Permit Compendium directives, we are writing
to request clarification of the wastewater treatment unit exemption (“WWTU Exemption”)
for wastewater treatment units (WWTUs) storing wastewater prior to transportation off-
site pursuant to a Clean Water Act permit.

QUESTION PRESENTED

Does the WWTU Exemption apply to a tank system storing wastewater from an
onsite wastewater treatment system, which discharges wastewater offsite to a publicly
owned treatment works (POTW) by overland transport pursuant to a pump and haul
permit issued under the Clean Water Act?

FACTS ASSUMED

A facility pipes wastewater to an onsite wastewater treatment system operated
pursuant to a State wastewater treatment permit. The wastewater treatment system
discharges treated wastewater to a local publicly owned treatment works (POTW)
pursuant to a pretreatment permit. Because of its current design, a portion of the treated
wastewater is temporarily stored in an onsite tank identified as “Tank One” and
periodically shipped off-site to the POTW by truck pursuant to a “pump and haul” permit
issued under the Clean Water Act to keep the entire wastewater treatment system
operating. The contents of Tank One may exhibit the characteristic of hazardous waste
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due to toxicity, and Tank One meets the definition of a “Tank” under applicable

regulations.
DISCUSSION OF LAW

Pursuant to RCRA regulations, WWTUs are excluded from RCRA hazardous
waste generator and permitting requirements. 40 CFR 264.1(g)(6); 40 CFR 265(c)(10).
For the purposes of the WWTU Exemption, a WWTU is defined as requiring the following
criteria:

(1) The unit must be part of a wastewater treatment facility which is subject to
regulation under either section 402 or 307(b) of the Clean Water Act; and

(2) The unit must receive and treat or store an influent wastewater which is a
hazardous waste as defined in section 261.3, or generate and accumulate a
wastewater treatment sludge which is a hazardous waste as defined in section
261.3, or treat or store a wastewater treatment sludge which is a hazardous waste
as defined in section 261.3; and

(3) The unit must meet the definition of tank.

40 CFR 260.10; EPA Memorandum: “RCRA Subtite C Exemption for Wastewater
Treatment and Elementary Neutralization Units”, OSWER Permit Compendium No.
9471.1987(02), RCRA Online No. 13112 (December 21, 1987) (“WWTU Memorandum?”).

EPA has generally declined to extend the WWTU Exemption to tanks storing
hazardous wastewater prior to shipment off-site for disposal like Tank One. “EPA intends
[the WWTU Exemption] apply to any tank system that manages hazardous wastewater
and is dedicated for use with an on-site wastewater treatment facility. However, if a tank
system, in addition to being used in conjunction with an on-site wastewater treatment
facility, is used on a routine or occasional basis to store or treat a hazardous wastewater
prior to shipment off-site for treatment, storage, or disposal, it is not covered by this
[WWTU Exemption].” 53 Fed. Reg. 34079, 34050 (September 2, 1988)."

EPA has recognized prohibiting all offsite shipment of hazardous wastewater from
WWTUs in all cases makes the Off-site Limitation unworkable. In 1988, EPA concluded
removal of wastewater treatment sludges and tank bottoms for off-site disposal “should
not disqualify these tanks from the [WWTU] exemption, provided that this occurs as part
of the normal wastewater treatment activities,” RCRA/SUPERFUND HOTLINE
MONTHLY SUMMARY, “Definition of Wastewater Treatment Unit’, OSWER Permit
Compendium No. 9432.1988(05), RCRA Online No. 13226 (October 1988). A few years
later, EPA applied the WWTU Exemption to a WWTU tank at one facility, which
discharged wastewater to another facility and thereafter sent the wastewater for off-site
treatment, as long as the discharge from the on-site WWTU tank complied with
categorical standards applicable to both facilities. EPA Letter: Bussard to Mulligan,
Faxback No. 11519, Example Nos. 3 and 5 (June 1, 1990).

! For ease of reference, this general limitation to the WWTU Exemption is called the "Off-site Limitation” in this letter.
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Use of trucks to transport wastewater from an onsite WWTU like Tank One is not
significant to the WWTU Exemption. The mechanism for how wastewater is conveyed
between tank systems and ancillary equipment has never been dependent on use of a
pipeline. See, 53 Fed. Reg. at 34050; WWTU Memorandum, p. 3. Because there is no
requirement that components of the wastewater units in a facility be connected, there is
no reason why wastewater could not be piped, trucked, or otherwise conveyed from one
wastewater unit to another. Id.

The WWTU Exemption “revolves around whether or not a facility is subject to
sections 307(b) or 402 of the Clean Water Act”. EPA Letter: Bussard to Mulligan, Faxback
No. 11519 at 1. EPA has made it clear the “primary reason for the [WWTU] exemption is

to avoid imposing duplicative requirements pursuant to both a NPDES permit and a
RCRA permit for the same unit.” EPA Letter: Lowrance to Cervino, OSWER Permit
Compendium No. 9522.1992(01), RCRA Onlinie 13526 (January 16, 1992).

REQUESTED ACTION

We request an interpretation of the WWTU Exemption as it applies to Tank One in
the Facts Assumed. It is acknowledged Tank One may otherwise be considered a
hazardous waste accumulation tank if the WWTU Exemption does not apply. However,
Tank One is a tank storing wastewater; the tank and its effluent are subject to Clean Water
Act permits; even though overland transport is used; and the tank only periodically is
emptied for maintenance of the WWTU system.

Sincerely,
P 0’&%?%

Williams Mullen
Ethan R. Ware




