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The United States Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration (“PHMSA”) addressed in a 
March 13th letter a request for clarification of the Hazardous Materials Regulations (“HMR”) applicability 
to specification packaging. See Reference No. 18-0063.

PHMSA was responding to an April 17, 2018, letter from Daniels Training Services, Inc. (“DTSI”).

DTSI asked several questions related to the use of specification packaging for the transportation of non-
hazardous materials in commerce when the specification marking is visible on the packaging. The DTSI 
questions and PHMSA responses include:

Q 1. You ask if a bulk specification packaging ( e.g., IBC, tank car, portable tank) that is filled with a non-
hazardous material (e.g., water) and offered for transportation after the test or re-inspection date marked 
on the packaging would comply with the HMR.

A1. The answer is yes. For example, under § 173.35(a), a specification IBC, for which the prescribed 
periodic retest or inspection under subpart D of part 180 of the HMR is past due, may not be filled and 
offered for transportation until the retest or inspection have been successfully completed. This 
requirement is not applicable to an IBC filled with a non-hazardous material. The periodic retest and 
inspection must be successfully performed before the IBC may be filled with a hazardous material and 
offered for transportation and transported in commerce. However, if the United Nations (UN) standard or 
Department of Transportation (DOT) specification packaging is not maintained in accordance with the 
HMR, we recommend securely covering any identifying marks or specification plates representing it as 
such.

Q 2. You ask if a non-bulk specification packaging ( e.g., 208 L steel drum) that is filled with a non-
hazardous material that exceeds the marked specific gravity and offered for transportation in commerce 
would comply with the HMR.

A 2. Although not recommended, such a practice is not a violation of the HMR provided the specification 
packaging design is manufactured, fabricated, marked, maintained, reconditioned, repaired, and retested 
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in accordance with the applicable requirements of the HMR when used to package hazardous materials 
for transportation in commerce. Please note that a specification packaging exceeding the limitations to 
which the packaging design was tested may degrade its capabilities.

Q 3. You ask if a non-bulk specification packaging ( e.g., fiberboard box) that is filled with a non-hazardous 
solid material and offered for transportation in commerce would comply with the HMR if the completed 
package exceeds the marked gross mass.

A 3. See answer A2.

Q 4. You ask if the requirements of the HMR regarding the use of a specification packaging apply when 
the packaging is used for the transportation in commerce of a non-hazardous material and the 
specification marking is visible during transport.

A 4. Generally, no. However, under§ 171.2(g), no person may represent or offer a packaging as meeting 
the requirements of the HMR unless the packaging is manufactured, fabricated, marked, maintained, 
reconditioned, repaired, and retested in accordance with the applicable requirements of the HMR. These 
requirements are applicable whether or not the packaging is used for the transportation of a hazardous 
material. Therefore, if the specification packaging is not maintained in accordance with the HMR, we 
recommend you securely cover any identifying marks representing it as such. Otherwise, a specification 
packaging may be used to package a non-hazardous material and be offered for transportation in 
commerce.

A copy of the PHMSA letter can be found here.
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