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Tony Cubbedge

Environmental Division Manager
St. Johns County Utility Department
1205 SR 16 E

St. Augustine, FL 32084

Ref. No.: 16-0019
Dear Mr. Cubbedge:

This letter is in response to your February 2, 2016, email requesting the applicability of the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) to the transportation of
sanitary sewage and sewage sludge. In your email, you state that you are looking to hire
contract hauling for the transportation of sanitary sewage and sewage sludge from one
wastewater plant to another for further processing. You note that one of your potential
contractors is concerned these materials could be classified as a hazardous material under the
infectious substance definition. Specifically, you ask whether sanitary sewage and sewage
sludge are regulated as a Division 6.2 infectious substance under the HMR.

The answer is no. As provided in § 173.134(b)(13)(ii) and (iii), any waste or recyclable
material other than regulated medical waste, including sanitary waste or sewage and sewage
sludge or compost, are not subject to the requirements of the HMR as Division 6.2 materials.

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance.

Sincerely,

BRSY A

T. Glenn Foster
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch
Standards and Rulemaking Division



