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Dear Mr. Enciso:

This responds to your November 20, 2015 email requesting clarification of the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180). Specifically, you ask whether the
contents of an emptied oxygen cylinder are subject to the HMR as a hazardous material.

No. Inaccordance with § 173.115(b), a Division 2.2 gas is a non-flammable, non-poisonous
compressed gas that includes compressed gas, liquefied gas, pressurized cryogenic gas,
compressed gas in solution, asphyxiant gas, and oxidizing gas (emphasis added). Therefore,
the contents of a non-pressurized cylinder (a cylinder that exerts a gauge pressure of less than
200 kPa at 20 °C) that previously contained a Division 2.2 gas, including one with an oxidizer
subsidiary hazard, no longer meets the definition of a Division 2.2 gas and is not subject to the
requirements of the HMR. However, if a cylinder is marked to represent that it has been
manufactured to a DOT specification or UN Standard in Part 178, it is still subject to all
applicable requirements of Part 178 and continuing qualification and maintenance
requirements of Part 180.

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance.

Sincerely,

Chief, Standards Development Branch
Standards and Rulemaking Division



