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Dear Mr. Lehman:

This letter is in response to your March 3, 2016, email requesting clarification of the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to an overpack.
Your particular scenario involves non-bulk packages of Division 1.4D explosives that are -
shrink-wrapped together on a warehouse skid. The packages of explosives are covered by

§ 172.504(e), Table 2, and have an aggregate gross weight over 1,001 Ibs. Specifically, you
ask whether the tarpaulin cover required by § 177.835(h) is considered an overpack, as
defined in § 171.8, and therefore subject to the provisions of § 173.25.

The answer is no. The tarpaulin required by § 177.835(h) is considered environmental
protection and is not an overpack. Likewise, if all the required marks and labels are visible
on the packages through the shrink-wrapped skid protected by the tarpaulin cover, no further
action is necessary. If any of the required marks and labels are not visible on the packages
through the shrink-wrap, the shrink-wrapped skid is considered an overpack and is required
to be marked and labeled for every shipping description in the overpack as prescribed in

§ 173.25(a)(2). Further, as prescribed in § 173.25(a)(4), the word “OVERPACK?” is only
required to be marked on the shrink-wrapped skid if package specification markings, when
required, are not visible through the shrink wrap.

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance.
Sincerely,

oA TR

T. Glenn Foster
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch
Standards and Rulemaking Division




